2008 · LANDSCHAPPEN VAN WATER EN OLIJFOLIE

 

Terras do Alentejo | 67 x 200 cm

Het dagelijks gebruik van water en olijfolie in het leven van de kunstenaar Saskia Moro, was de bron van inspiratie waaruit deze serie schilderijen en etsen ontstond.
Antagonisme tussen water en olie verbindt de beelden van deze tentoonstelling: de plasticiteit van water, dat de rotsige bergen langs de Douro in Portugal voedt, evenals de dorre Alentejo velden waar de olijfbomen groeien.
De voorjaars- en zomerregen is belangrijk voor de rijke olijfoogst aan het eind van de herfst, als het kouder wordt. Dan spreidt men zeildoek onder de bomen en slaat men met lange stokken de vruchten uit de bomen. Als de bladeren van de olijven zijn gehaald, worden de vruchten gewassen en met granieten molenstenen worden de vruchten dan vermalen tot een pasta, die in vroeger tijden tussen ronde esparto matten geperst werd. Met veel water wordt de olie gezuiverd en komt boven drijven – een gouden en schone vloeistof.Uitzicht oliemolen | 55 x 55 cm
Veel van Saskia’s werk is geinspireerd op water: etsen (Douro, Niagara, Iguazu, Pleamar) zoals op tentoonstellingen bv. in het oude waterstation in Lissabon te zien was.
De geportretteerde landschappen weerspiegelen de gezamenlijke rol van water en olie in het transformeren van een dor in een vruchtbaar land. Een land dat verlokt met zijn goede olijven, amandelen en wijn.

Comentarios cerrados.